Over het recept
Linzen voegen vezels, eiwitten en mineralen toe, waardoor het gerecht voedzaam en vullend is.
Volkoren pasta levert extra vezels en B-vitaminen, wat goed is voor je spijsvertering en energielevels.
Gezonde vetten uit olijfolie en kaas dragen bij aan het bevorderen van de opname van vet-oplosbare vitaminen en het ondersteunen van de hartgezondheid.
Ingrediënten
Voor de pasta:
320 gram volkoren spaghetti
Voor de saus:
200 gram mager rundergehakt (of kipgehakt voor een lichtere optie)
200 gram groene linzen (uit blik of gedroogd, goed gewassen en gekookt)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 wortel, in kleine blokjes
1 selderijstengel, in kleine blokjes
400 gram tomatenblokjes (uit blik of vers, gepureerd)
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde chili vlokken (optioneel voor wat pit)
Zout en peper naar smaak
1 theelepel balsamicoazijn (voor extra diepte in smaak)
Gezonde kaasoptie:
50 gram light kaas (of een plantaardige kaas met een goede eiwitbron)
Bereiding
Kook de pasta:
Breng een grote pan met water aan de kook, voeg een beetje zout toe.
Kook de volkoren spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 10-12 minuten).
Giet de pasta af, maar bewaar een kopje kookwater voor de saus.
Maak de saus:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
Voeg de gesnipperde ui, knoflook, wortel en selderij toe en bak 5 minuten, totdat de groenten zacht zijn.
Voeg het mager gehakt toe en bak het rul en goudbruin.
Voeg de gekookte linzen, tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano, basilicum en chili vlokken (optioneel) toe. Meng alles goed door elkaar.
Breng op smaak met zout, peper en 1 theelepel balsamicoazijn.
Laat de saus 15-20 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen. Voeg eventueel wat kookwater van de pasta toe om de saus iets dunner te maken, als dat nodig is.