Veelgestelde vragen
Welkom bij onze veelgestelde vragen-pagina! Als diëtiste krijg ik vaak vragen over voeding, gezondheid en leefstijl. Hieronder vind je antwoorden op een aantal veelvoorkomende vragen. Heb je een andere vraag of wil je persoonlijk advies? Neem gerust contact met me op!
Wat doet een diëtist?
Een diëtist is een erkende professional die advies geeft over voeding en gezondheid. Diëtisten begeleiden bij het verbeteren van je voedingspatroon, het behalen van gezondheidsdoelen en het omgaan met specifieke medische aandoeningen zoals diabetes, obesitas, of voedselintoleranties. Ze leren je gezonde voedingsgewoontes aan en begeleiden je van begin tot einde bij het bereiken van een gezonde levensstijl.
Heb ik een doorverwijzing van de dokter nodig?
Nee, een doorverwijzing van de dokter is niet verplicht om een afspraak te maken met een diëtiste. Voor specifieke medische trajecten, zoals de RIZIV-trajecten, is een doktersvoorschrift wél verplicht. Dit voorschrift is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor terugbetaling via het RIZIV. Daarnaast is een doktersvoorschrift ook vereist als je gebruik wilt maken van de derdebetalersregeling. Hoewel de derdebetalersregeling losstaat van de RIZIV-trajecten, biedt het wel financiële voordelen. Neem contact op met je arts om te bespreken welke regeling voor jou van toepassing is.
Wat zijn RIZIV-trajecten en hoe werkt dat?
Voor bepaalde medische trajecten voorziet het RIZIV in een volledige terugbetaling van diëtistische consultaties, uitsluitend op voorschrift van een arts en wanneer voldaan wordt aan de vereiste voorwaarden. Voor meer info kan u terecht onderaan op de pagina Tarieven.
Wordt een consult bij de diëtiste terugbetaald in België?
Ja, er is een gedeeltelijke terugbetaling mogelijk via de mutualiteiten. De voorwaarden verschillen per ziekenfonds; voor meer informatie kunt u onderaan de pagina Tarieven raadplegen.
Hoe lang duurt een consultatie bij de diëtiste?
Een eerste consult duurt meestal 60 minuten. Tijdens deze sessie bespreken we je gezondheidsdoelen, voedingsgewoonten en medische geschiedenis. Vervolgconsulten duren gemiddeld 30 minuten en zijn bedoeld om je voortgang te bespreken en het plan indien nodig aan te passen. Voor meer informatie kijk op de pagina Werkwijze.
Voor welke gezondheidsproblemen kan ik bij een diëtiste terecht?
Bij een diëtiste kunt u terecht voor advies en begeleiding bij gewichtsverlies of -toename, het beheer van diabetes (type 1 en 2), voedselallergieën of -intoleranties (zoals gluten- of lactose-intolerantie), hoge cholesterol of hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen (zoals prikkelbaredarmsyndroom) en sportvoeding ter verbetering van prestaties. Voor meer informatie over waarvoor u bij mij terecht kunt, kunt u de pagina Diensten raadplegen.
Is een diëtiste alleen voor mensen die willen afvallen?
Nee, diëtisten helpen bij veel meer dan alleen gewichtsverlies. Wij bieden begeleiding bij het verbeteren van je algehele gezondheid, medische aandoeningen, of bij het optimaliseren van sportprestaties.
Kan ik een consult online volgen?
In uitzonderlijke gevallen bied ik ook online consultaties aan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een druk schema of als u ver weg woont. Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.
Wat is het verschil tussen een diëtist en een voedingscoach?
Een diëtiste heeft een erkende opleiding afgerond en is gespecialiseerd in de medische en wetenschappelijke aspecten van voeding. Een voedingscoach richt zich doorgaans op algemene adviezen over gezonde voeding en heeft meestal geen medische achtergrond. Een voedingscoach mag enkel gezonde mensen zonder medische aandoeningen begeleiden en is beperkt tot het geven van algemene adviezen over gezonde voeding, zonder het verstrekken van specifieke voedingsadviezen voor medische aandoeningen.
Hoe vaak moet ik terugkomen?
De frequentie van de consulten hangt af van jouw doelen en voortgang. Sommige mensen komen wekelijks, anderen maandelijks. Tijdens het eerste consult stellen we samen een plan op.
Wat zijn de kosten van een consultatie?
De prijs van een consult varieert, maar ligt doorgaans tussen de €30 en €60 per sessie. Meer informatie is te vinden op de pagina Tarieven.
Hoe kan ik me voorbereiden op mijn eerste consult?
Breng, indien mogelijk, een lijst mee van wat je de afgelopen dagen hebt gegeten, samen met informatie over je medische geschiedenis en eventuele medicatie. Dit helpt ons om een goed overzicht te krijgen. Indien beschikbaar, kan ook een labowaarde van je bloed nuttig zijn.
Is begeleiding door een diëtiste geschikt voor kinderen?
Zeker. Ik begeleid kinderen met overgewicht, allergieën, ADHD, ASS en andere voedingsproblemen. De focus ligt vooral op het aanleren van gezonde gewoontes, waarbij ik op een speelse en motiverende manier werk, afgestemd op hun leeftijd. Er is ook een RIZIV-traject voor kinderen en jongeren met overgewicht, waardoor ze extra ondersteuning kunnen krijgen.
Moet ik mijn eetpatroon volledig omgooien?
Niet noodzakelijk. Samen bekijken we kleine, haalbare en effectieve aanpassingen die passen bij jouw situatie. We starten met de kleinste veranderingen om gewoontes aan te passen. Zodra de gewoonte is ingevoerd, gaan we verder naar de volgende stap.
Kun je afvallen zonder te sporten?
Alles begint met gezonde voeding en gewoontes, waaronder ook beweging. Het beste resultaat behaal je door beide te combineren. Dit betekent niet dat je uren in de sportschool moet doorbrengen. We kijken samen wat voor jou haalbaar is. Beweging op verwijzing kan hierbij ook een nuttige optie zijn.